Blogg

Sibet, Civet

Sibet, Civet

Afrikansk sibet (Civettictis civetta) och indisk sibet (Viverra zibetha). Den afrikanska sibeten (vänster bild) lever i savanner och skogar i syd och Centralafrika. Den Indiska sibeten (höger bild) finns i länder som Nepal, Bangladesh, the Malay peninsula, och Vietnam. Båda arterna producerar sekretet (som kallas sibet eller civet) när den markerar sitt revir. Djuren hålls i …

Läs mer Sibet, Civet

Tips när du provar parfym

Prova inte för många dofter vid samma tillfälle för att undvika tillfällig luktbedövning. Ca 5-6 st olika parfymer brukar vara lagom. Undvik att själv bära parfymerade produkter när du ska prova parfym. Tag med penna för att skriva upp parfymnamn på doftstickorna, för att komma ihåg och ta med dessa hem och se hur dofterna …

Läs mer Tips när du provar parfym

Ambra

Ambra

Ambra (synonymer: franska: ambergris, grå ambra, amber, bärnsten) Ursprungligen från kaskelottvalens (Physeter macrocephalus) tarmar. Valen äter bläckfiskar som innehåller vassa ben och valen producerar då en oljig vaxlik substans för att kapsla in dessa och skydda sig (lite på samma sätt som en mussla producerar en pärla). Denna klump kommer sedan ut antingen som spya eller …

Läs mer Ambra

Mysk

Mysk

Mysk kommer ursprungligen från ett sekret från den lilla blyga timida myskhjorten (Moschus moschiferus) som lever på Himalayas sluttningar i Tibet. Den har ett huvud likt en kängurus och hanarna ett par vampyrliknande tänder. Under parningssäsongen producerar hanarna sekretet för att locka till sig honor. De torkade pungarna (bilden i mitten) av dödade djur har länge sålts …

Läs mer Mysk

Neroli, apelsinblomma

Neroli, apelsinblomma

Citrus aurantium ssp. aurantium (Rutaceae) Neroli är namnet på den dyrbara oljan som framställs genom destillering av pomeransblommor. Oljeutbytet är ca 0,1%. Namnet kommer efter Prinsessan av Nerola, en by norr om Rom. Hon sägs vara den som först lät destillera blommorna. Prinsessan, Anna Maria de la Trémoille (1670-1722) brukade parfymera sina handskar med oljan …

Läs mer Neroli, apelsinblomma

Liljekonvalj

Liljekonvalj

Liljekonvalj (Franska: Muguet, Engelska: Lily of the Valley) Convallaria majalis (Liliaceae) Det finns inga naturliga extrakt av liljekonvalj och alla försök att extrahera doft från dem har misslyckats. Redan 1908 upptäckte man att doftämnet Hydroxycitronellal hade en fin liljekonvalj doft och används därför ofta just för detta ändamål. Andra doftämnen som används för liljekonvaljdoft är t.ex. …

Läs mer Liljekonvalj

Tonkabönor

Tonkabönor

Tonkabönor är torkade frön som kommer från det stora trädet Dipteryx odorata som växer i norra delen av Sydamerika. Tonka bönor har en söt höaktig mandeldoft med drag av kanel och vanilj. Huvudkomponenten är kumarin som identifierades och isolerades från tonka bönor redan 1820. Kumarin användes för första gången i parfymen Fougères Royale från 1882. …

Läs mer Tonkabönor

Ros

Ros

Rosen behöver ingen större introduktion. Kärlekssymbol och i alla tider prisad för sin skönhet och doft. Trots att det finns över 10 000 sorter är det bara 3 som används kommersiellt för produktion av rosolja och absoluter: Rosa damascena (Ros Otto, Bulgarisk ros, Turkisk ros, damascenerros) Den bästa kvalitén kommer från Bulgarien följt av Turkiet, Det …

Läs mer Ros

Patchouli

Patchouli

Pogostemon cablin (P. patchouli) (Labiatae) Patchouli är en liten tropisk buske. Patchouliolja utvinns genom ångdestillering eller CO2-extraktion av de torkade bladen. Patchouli odlas mestadels i Indonesien. Utbytet av olja från de torkade bladen är ca 2%. Världsproduktionen uppskattas vara mer än 500 ton per år. Patchouli sägs vara en doft man antingen älskar eller hatar. …

Läs mer Patchouli